stres

Stres

Šta je stres?

Stres je naša reakcija na neki dogadjaj. Može da bude pozitivan I negativan stress.

Pozitivan stres je kada nam se rodi dete,udaja/ženidba,dobijemo posao..Osećamo radost,zadovoljstvo,ljubav.veru,optimizam.

Negativan stres je preopterećenost na poslu, pritisak na poslu,raskid sa partnerom..Osećamo tugu,frustraciju,razdražljivost,mržnju,bes,nemoć.

Kako se stres manifestuje?

Kada smo pod stresom postajemo sve više I više napeti. Donosimo loše odluke. Loše procenjujemo stvari I ljude oko sebe. Loše spavamo.

Javlja se napetost u vratu,ramenima,ledjima. Svaki mišić počinje da boli. Zglobovi bole. Umor sve više prisutan.Stežemo I škripimo zubima (stezanje i škripanje zubima). Paradontopatija zuba se javlja.

Javljaju se različiti strahovi strah od samoće,strah od gubitka posla,,strah od uspeha ili neuspeha.

Često se javljaju glavobolje,visok pritisak,čir na želudcu,povećan holesterol,problem sa crevima..

Postajemo previše osetljivi,impulsivni.Nemamo vremena da saslušamo nekog drugog.Stalno smo u nekoj žurbi.Dan je kratak da bi sve stigli da završimo.Iznerviramo se zbog sitnice.

Ponavljamo sebi “samo da smo zdravi”,ali u dubini duše znamo I da nije baš sve tako.Tražimo lek samo da nestanu bolovi ako nas boli glava,ako imamo nesanicu..

Ako se okrenemo oko sebe I malo zastanemo I pogledamo život prodje u nekoj jurnjavi.

Kako se boriti sa stresom I stresnim situacijama?

Kada smo pod stresom buka je prisutna u glavi. Nemamo mir. Često utehu tražimo u alkoholu ili okupljamo oko sebe ljude koji bi nas sažaljevali I potvrdjivali da nam je teško.

Treba da donesemo neku odluku a nemamo snage da bilo šta promenimo. Ili ako donesemo neki izbor posle toga se nerviramo još više I tako ukrug.

“Zapravo vreme treba da provodimo u prirodi.
Šetnja, vožnja biciklom, planinarenje, plivanje.
Bavljenje nekim sportom, fitness, joga, meditacija, ples.”

Promeniti ishranu izbaciti brzu hranu. Naći vreme da sami pripremite neki obrok. Uživati dok kuvate ručak, večeru.

Slušati muziku koja opušta. Iskoristiti lep I sunčan dan za neku laganu šetnju. Odvoijte bar jedan sat da ne mislite na svoje probleme. Posmatrajte jato ptica, plavo nebo, reku koja teče.

Svaka promena je teška. Mnogi će reći” Nemam vremena” ili pronaći neki razlog sebi da je sve ovo teško ali izbor je vaš.

Da li želite da svaki dan budete frustrirani, nezadovoljni, tužni ili srećni I zadovoljni?

Author Info

Smile Dent

No Comments

Comments are closed.